Kurz plný kávy a čokolády

Markéta Řeřuchová Hotelový management, Školní rok 2023-2024

Dne 25. ledna proběhla realizace druhé části maturitních projektů nesoucí název Bean-To-Bar Čokoláda a Perfetta od zrnka po šálek. Cílem těchto kurzů bylo žákům druhého ročníku oborou Hotelový management přiblížit čokoládu a naučit je připravit kvalitní kávu.

Obě skupiny maturantů si pro své vrstevníky připravili odbornou prezentaci, která obsahovala nejdůležitější informace k surovině, jež byla hlavní tematikou projektu. Odbornou prezentaci a výklad k ní následovala praktická část. Žáci si měli příležitost vyzkoušet připravit kvalitní kávu, a to hned několika způsoby.

Tým “Čokoládiček“ obeznámil účastníky o celém průběhu kurzu. Věnovali se teorii
o čokoládě, jejího využití v moderní gastronomii a také informacím od samotného pěstování přes sklizeň až po úplné zpracování. Seznámili se jak se základními druhy čokolád, tak i se speciálními druhy a jejich složením. 

První část maturantů se věnovala základům espressa a cappuccina. Žáci se seznámili s historií a tradicí těchto kávových nápojů a poté se sami postavili za kávovar. Pod vedením žáků třídy HT4.A se učili, jak správně tempovat kávu, jak správně zacházet s kávovarem a jak dosáhnout dokonalé extrakce. Výsledkem kurzu byl šálek espressa, který by uspokojil i ty nejnáročnější kritiky. Dalším krokem bylo zdokonalení dovedností v přípravě cappuccina.

Po zvládnutí základních dovedností při přípravě kávy se třída pustila do alternativních metod přípravy kávy jako je Džezva a Vacuum Pot. Každý žák si mohl vybrat metodu, která ho nejvíce zaujala, a začít experimentovat.

Účastníci projektu Bean-To-Bar Čokoláda si měli příležitost vyzkoušet různé čokoládové výrobky od těch méně náročných až po ty složitější. Zde žáci museli ukázat jejich zručnost, cit pro detail, ale hlavně jejich trpělivost při pracování s čokoládou. Kurzem je prováděl podrobný výklad o postupu výroby a zároveň pomoc od maturantů. Při kurzu měli možnost se posilnit kreativně připraveným rautem.

Projekt Perfetta od zrnka po šálek nezůstal pouze u klasických kávových nápojů. Žáci se dostali do světa kávových koktejlů. Základními ingrediencemi bylo samozřejmě espresso a kreativita.

Konec kurzu zakončili účastníci obou maturitních projektů malým testem či kvízem znalostí a na závěr žáci obdrželi certifikát a upomínkové předměty.

(Matěj Fučík, Filip Weidenthaler HT4A)