Přijměte pozvání na Přímku. Objevujte školu, objevujte možnosti!

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2023-2024

Mrazivý lednový den. Středeční odpoledne. Mlha hustá tak, že by se dala krájet. Počasí za okny k vycházkám rozhodně neláká. Přesto kroky mnohých směřují k budově SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě. Ptáte se proč? Přímka poprvé v letošním roce otevírá brány, aby přesvědčila o své pohostinnosti. Koná se Den otevřených dveří. Uchazeči o studium mají jedinečnou šanci prozkoumat školu od sklepa po půdu, detailně se seznámit s nabídkou oborů a položit budoucím spolužákům či vyučujícím všetečné dotazy.

Začínáme. Všichni jsou na svých místech, každý zná svůj úkol. Těšení se a radost se mísí s obavami a pochybnostmi. Naplníme očekávání uchazečů? Zvládneme to? Zvládneme, jsme přece sehraný tým… Tak schválně, líbilo by se vám u nás? Přijměte prosím pozvání na malou ochutnávku Dne otevřených dveří.

Respirium ovládli studenti cestovního ruchu. Otevřeli zde cestovní kancelář ve stylu první republiky,kulisu doladili dobovým inventářem a oděni do stylových kostýmů 20. let, kdy nezapomněli na boa, flitrové čelenky, náhrdelníky, pírka či krajkové rukavičky, s úsměvem vítali návštěvníky a poskytovali informace ze zákulisí tohoto atraktivního oboru. „Ano, je to pravda, studujeme tři cizí jazyky. Jasně, někdy je to mazec, ale představte si to uplatnění, firmy se o vás poperou a na stážích nemáte problém,“ vysvětlovala jedna ze studentek.

 Množství zájemců se tísnilo u oborů Hotelový management a Grafický design. Na hotelovce obdivovali slavnostně založenou tabuli, zajímali se o studijní praxe v prestižních hotelích a na velvyslanectvích, byli nadšeni světem kávy, čokolády a dalších laskomin, do něhož je vtáhli zapálení studenti. U grafiků se dozvěděli mnohé o kresbě na grafickém tabletu, zpracování fotografií, animaci nebo 3D tisku.

 Díky oboru Sociální činnost mohli zájemci zažít projekt Život ve tmě neboli prostorovou orientaci nevidomých, bylo možné nakouknout pod šikovné ruce truhlářů, automechaniků i prodavačů nebo obdivovat kreativitu kadeřníků a kosmetiček. Nedílnou součástí odpoledne byly besedy s vedením školy a podrobné informace o přijímacím řízení.

 A proslulý školní bar a nabídka kuchařů-číšníků? Lahodné nápoje, vynikající zákusky, kanapky a nepřetržitá fronta nadšených zákazníků…

  „Jsem ohromena tím, že průvodci uchazečů jsou sami studenti Přímky,“ zmínila jedna z příchozích, „dcera k vám na podzim přijela se svou základkou na akci Řemeslo má budoucnost a nedala jinak, než že sem musí ještě jednou. Přímka je její jasná volba, teď se ještě rozhoduje mezi dvěma obory.“

 Stranou nezůstali ani vyučující cizích jazyků. Představili zahraniční stáže a pobyty v rámci projektu Erasmus. Vždyť už za pár dní se vydává skupinka našich studentů vstříc dalšímu nezapomenutelnému dobrodružství snad až k polárnímu kruhu přímo do srdce Finska. Češtináři lákali tradičně do školní knihovny, místa plného čarovných příběhů a oázy klidu, tentokrát se sloganem: S námi není čeština předmět, ale dobrodružství.

Opravdu si chcete nechat ujít šanci toto všechno zažít? Stačí se rozhodnout, podat přihlášku na Přímku, úspěšně projít přijímacím řízením a v příštím školním roce už se budeme potkávat…

Stále si nejste jisti? Nevadí. Stavte se za námi, těšíme se na vás. Už 15. února si na Přímce můžete vyzkoušet přijímačky nanečisto, celoročně probíhá akce Staň se na den středoškolákem. Stačí si zvolit preferovaný studijní obor, domluvit si termín a my se vám budeme s radostí věnovat. Tak brzy na viděnou!

Mgr. Kateřina Chaloupková