Nabídka praktických dovedností žáků
NABÍDKA PREZENTACÍ ODBORNÝCH DOVEDNOSTÍ ŽÁKŮ 2023-2024
Vyberte si téma, které vás zajímá, a žáci naší školy přijdou za vámi. Každé téma lze uskutečnit během jedné vyučovací hodiny.
Stačí jen zavolat na telefonní číslo: 537 020 555; 537 020 512 nebo napsat e-mail karpiskova.ludmila@sousoszn.cz
OBOR
|
TÉMA |
ANOTACE |
UČITEL |
PŘEDMĚT |
KADEŘNÍK |
OSOBNOST KADEŘNÍKA |
Cílem prezentace je představit obor Kadeřník, možnosti uplatnění absolventů na trhu práce, dalšího vzdělávání po ukončení studia, zahájení vlastního podnikání. |
Bc. Soukupová |
Svět práce – volba povolání |
KADEŘNÍK |
PĚSTĚNÍ A PÉČE O VLASY |
Cílem prezentace je vysvětlit funkci jednotlivých vlasových přípravků, popis technologického postupu při aplikaci, objasnění pravidel výběru odpovídajícího vlasového přípravku s možností domácí výroby. |
Bc. Soukupová |
Svět práce – volba povolání |
KADEŘNÍK |
MÓDNÍ TRENDY |
Cílem prezentace je ukázka střihu, zaplétání copů – různých typů, promítnutí ukázek nových módních trendů, vysvětlení teoretických postupů malování na vlasy. |
Bc. Soukupová |
Svět práce – volba povolání |
KADEŘNÍK |
ÚČESY PODLE TVARU OBLIČEJE |
Cílem prezentace je určení typologie tvaru obličeje (včetně praktického nácviku), typů podle ročního období a doporučení vhodného střihu a barvy vlasů, odpovídajícího oblečení a módních doplňků. |
Bc. Soukupová |
Svět práce – volba povolání |
PRODAVAČ |
DÁRKOVÉ BALENÍ |
Cílem prezentace je ukázka ozdobného balení dárků, jednání se zákazníkem, ukázky netradičního balení |
Mgr. Pykalová |
Svět práce – volba povolání |
TRUHLÁŘ |
POZNÁVÁNÍ DŘEVIN |
Cílem prezentace je naučit se rozlišovat dřeviny jehličnaté a listnaté dle struktury dřeva. Uchazeči budou seznámeni s průběhem teoretické i praktické výuky v oboru Truhlář. |
Ing. Karpíšek |
Svět práce – volba povolání |
AUTOMECHANIK |
PŘEDSTAVENÍ OBORU |
Cílem prezentace je seznámení uchazečů s průběhem studia, promítnutí motivačního DVD, popis činností na odborném výcviku (vybavení provozoven, používané nářadí, organizace), ukázka výrobků žáků. |
Ing. Doležal |
Svět práce – volba povolání |
KUCHAŘ–ČÍŠNÍK |
BARMANSTVÍ |
Cílem prezentace je praktická ukázka míchání koktejlů, poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce. |
Ing. Němcová |
Příprava pokrmů |
KUCHAŘ–ČÍŠNÍK |
SLAVNOSTNÍ TABULE |
Cílem prezentace je praktická ukázka založení slavnostní tabule, poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce. |
Bc. Hudečková |
Příprava pokrmů |
KUCHAŘ–ČÍŠNÍK |
SERVIS VÍNA |
Cílem prezentace je praktická ukázka servisu vína, poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce. |
Mgr. Sedláková |
Příprava pokrmů |
KUCHAŘ–ČÍŠNÍK |
PEČEME S RADOSTÍ |
Cílem prezentace je praktická ukázka pečení k různým příležitostem (např. Vánoce, Velikonoce, ale i další), poskytnutí základních informací o nabídce učebních oborů v naší škole a uplatnění žáků na trhu práce. |
Mgr. Sedláková |
Příprava pokrmů |
GRAFICKÝ DESIGN A PODNIKÁNÍ |
PROČ STUDOVAT GRAFICKÝ DESIGN A PODNIKÁNÍ |
Cílem prezentace je představení oboru se zaměřením na předměty, které se vyučují. Žáci zjistí, jaké dovednosti by měli mít budoucí uchazeči, na co se škola zaměřuje v průběhu studia a jaké dovednosti a kompetence budou mít žáci po ukončení studia – uplatnění. |
Mgr. Andelová (p. Benda) |
Svět práce – volba povolání |
KOSMETICKÉ SLUŽBY |
VIZÁŽ |
Cílem prezentace je představit druhy líčení, líčidla dekorativní kosmetiky a předvést ukázky denního líčení. |
Bc. Fišerová |
Svět práce – volba povolání |
KOSMETICKÉ SLUŽBY |
KRÁSNÉ RUCE A NEHTY |
Cílem prezentace je poradit, jak o ruce správně pečovat, jaké možnosti nabízí obor kosmetické služby ke zkrášlení rukou. Budou vysvětleny jednotlivé úkony, např. aplikace gelových a akrylových nehtů, provedení manikúry, P-Shine apod. |
Bc. Fišerová |
Svět práce – volba povolání |
KOSMETICKÉ SLUŽBY |
KOSMETICKÉ OŠETŘENÍ PLETI |
Cílem prezentace je objasnění kosmetického ošetření pleti v kosmetickém salonu a domácí péči o pleť. |
Bc. Fišerová |
Svět práce – volba povolání |
CESTOVNÍ RUCH |
HISTORIE CESTOVNÍHO RUCHU |
Cílem prezentace je představení historie cestování, seznámení uchazečů s důvody cestování, vznikem cestovního ruchu jako odborné disciplíny, významnými osobnostmi cestovního ruchu (jejich objevy a přínosy pro obor). Prezentaci lze využít jako motivaci pro studium oboru nebo v rámci výuky společenskovědních disciplín či zeměpisu. |
Ing. Kubová |
Svět práce – volba povolání zeměpis |
CESTOVNÍ RUCH |
PRÁCE V HOTELU |
Cílem prezentace je představení hotelu jako živého organismu, kde vše musí fungovat. Žáci budou seznámeni s organizační strukturou hotelu, jednotlivými odděleními a pracovní náplní jednotlivých pracovníků. |
Ing. Kubová |
Svět práce – volba povolání |
SOCIÁLNÍ ČINNOST |
PŘEDSTAVENÍ OBORU SĆ + ZDRAVOVĚDNÝ KVÍZ |
Cílem prezentace je představení oboru, tedy profil absolventa, vyučované předměty, vlastnosti pracovníků v sociálních službách, postřehy z praxe (přímá péče o klienta + aktivizace klientů). Prezentace je doplněna kvízem z biologie člověka (učivo 8. - 9. třídy). |
Mgr. Sabová |
Svět práce – volba povolání biologie |
SOCIÁLNÍ ČINNOST |
PREVENCE PORUCH PŘÍJMU POTRAVY – FAKTA A MÝTY |
Cílem prezentace je představení problematiky poruchy příjmu potravy, konkrétních fakt až po mýty. Prezentace je doplněna praktickými ukázkami, technikami sebepoznání jedince. |
Bc. Matyščáková |
Biologie, člověk a zdraví, svět práce – volba povolání |
SOCIÁLNÍ ČINNOST |
ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI |
Cílem prezentace je seznámit žáky se zásadami první pomoci u dětí i dospělých formou praktických ukázek a praktického nácviku žáků (minimálně 2 hodiny) |
Mgr. Sabová |
Biologie, člověk a zdraví, svět práce – volba povolání |
HOTELOVÝ MANAGEMENT |
PROČ STUDOVAT HOTELOVKU |
Cílem prezentace je seznámit uchazeče s výhodami studia tohoto oboru a možnostmi dalšího vzdělávání a uplatnění v oboru. |
Ing. Balíková |
Svět práce – volba povolání |
HOTELOVÝ MANAGEMENT |
ZAJÍMAVOSTI O KÁVĚ A JEJÍ ALTERNATIVNÍ PŘÍPRAVĚ |
Cílem prezentace je seznámit žáky ZŠ motivační formou s daným tématem, tedy kávou, její alternativní přípravou a zajímavostmi o vlivu na lidský organismus. |
Mgr. Vera Kuchařová |
Příprava pokrmů |