Do školy přišla strašidla aneb Halloween na Přímce

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows‘ Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V rámci tematického dne, který vymyslel školní parlament, se Halloween konal i na znojemské Přímce.

Studenti dostali za úkol vyzdobit si třídy a 31. 10. 2023 mohli přijít v halloweenské masce. Akce byla dobrovolná, ale organizátoři ji hodnotí velmi pozitivně. Účast byla letos o něco slabší než v loňském roce. Studenti i někteří učitelé se zapojili a svou fantazii bravurně otiskli do výzdoby třídy či tvorby své masky. Na chodbě tak bylo možné potkat elfa, jeptišku, ptakopyska, ducha, přízrak z temnoty, čerty, čarodějnice a spoustu dalších strašidelných postav.  V lavicích seděli kostlivci či mrtvoly. Zapojil se i školní bar, který si pro studenty a učitele připravil speciální halloweenskou nabídku v podobě mumie z listového těsta nebo jahodových duchů v bílé čokoládové polevě.

V tento den chodila komise. Byla složena z předsedů parlamentu. Porotci hodnotili, které třídy se zapojily nejvíce. Předmětem hodnocení nebyla pouze výzdoba, ale také to, zda žáci přišli v maskách. Ocenění získaly třídy SČ3A, KA2A, CR2A a PO4A. Celkově si dala s halloweenskými přípravami největší práci třída PO4.  Obzvlášť nápaditá byla fantasy maska, ve které přišel student Carvalho Almeida Michael. Pochvalu získávají i ostatní, kteří se zapojili.

Mgr. Kateřina Kotoučová