Vánoční přípravy na Přímce

Markéta Řeřuchová Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

Spolupráce znojemské Přímky a Jihomoravského muzea trvá již několik let. A protože je Přímka škola s gastronomickou tradicí, nemohli si žáci gastronomických oborů nechat ujít muzejní výstavu Vídeň na talíři doprovázenou odborným výkladem Mgr. Petra Eckla. Výstava byla závěrečným výstupem přeshraničního projektu Kulinářské dědictví/Kulinarisches Erbe ATCZ288, který byl financován z programu přeshraniční spolupráce ITERREG V-A Rakousko-Česká republika

Díky aktivitě obou stran se následně uskutečnila v prostorách muzea v prosinci 2022 prezentace praktických ukázek výrobků české i rakouské kuchyně. Tato prezentace vzbudila zvědavost široké veřejnosti a o výstupy z projektu se začala zajímat i rakouská televizní stanice ORF. A její zájem vyústil přípravou krátké video reportáže o tradičních vánočních pokrmech v Česku v prostorách školy.

Žáci oboru Kuchař-číšník a Hotelnictví a turismus si pro natáčení připravili recepty a pracovní postupy přípravy lineckého cukroví, vanilkových rohlíčků, císařské bábovky, vánočky a štoly. A ke sladkému patří i lahodná káva. Tentokrát to byla turecká káva z džezvy. Samozřejmě nemohla chybět ani sváteční tabule. A protože se bude reportáž vysílat 31. 12. 2023 na ORF 1, tak je to tabule silvestrovská!

Profesionálové z rakouské televize byli s žáky trpěliví. Nervozita i jazyková bariéra zde hrály svoji roli, ale výrobky se podařily. Věříme tedy, že je na co těšit. Žáci jsou rádi za nové zkušenosti jak v kuchyni, tak i před kamerou.