Žáci znojemské Přímky opět na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu

Markéta Řeřuchová Hotelový management, Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

Stalo se již tradicí, že se žáci SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. zúčastňují zajištění příprav a obsluhy státní recepce u příležitostí Dnů české státnosti na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu.  Robina Valičová, Matěj Fučík a Zdeněk Pojer pod vedením učitele odborného výcviku Bc. Martina Bendy opět potvrdili, že gastronomické obory hrají na střední odborné škole na Přímětické ulici prim!

„V průběhu studia jsem měla možnost zúčastnit se mnoha akcí, díky nimž jsem získala řadu cenných zkušeností a dovedností ve svém oboru. Začalo to  stáží ve Finsku, pokračovalo gastronomickými akcemi nejen v našem regionu, ale také na velvyslanectví ČR ve Vídni, kde jsme zajištovali obsluhu slavnostních obědů v rámci předsednictví ČR v radě EU. A Haag? To byl můj sen od prvního ročníku! Vážím si toho, že jsem tuto příležitost letos dostala! Další úžasná zkušenost, při které jsem měla možnost poznat novou zemi a její kulturu,“ svěřila se Robina Valičová, absolventka oboru Kuchař-číšník, studentka 1. ročníku nástavbového studia.

„Naši žáci pomáhali připravovat tradiční speciality české kuchyně, namátkou bych uvedl například hovězí guláš, trhanou kachnu s červeným zelím a bramborovou plackou, kuřecí řízečky s bramborovým salátem, panenku sous-vide s cibulovou marmeládou, domácí závin, mini dezerty… Chystali také nabídkové rautové stoly, zajišťovali přivítání hostů v podobě welcome drinku a servis po celou dobu konání státní recepce. A jak tato akce žáky obohatila a že získali mnoho odborných zkušeností a dovedností, nemusím určitě doplňovat,“ doplnil Bc. Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.

Odbornost, ochota a pracovní nasazení žáků a učitelů svědčí o velmi dobré úrovni školy. Právě proto si je opakovaně žádají na různých ambasádách po celé Evropě. Skvěle reprezentují  Českou republiku i města Znojmo.

Mgr. Ludmila Karpíšková