Slovanskou epopejí vás provedou Eliška s Veronikou ze znojemské Přímky

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2022-2023

Červen je tradičně pro žáky oboru Cestovní ruch SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. ve znamení odborné praxe v českých kulturních památkách. Letos se k Bítovu, Vranovu nad Dyjí a Znojmu přidaly Moravský Krumlov a Uherčice.

Paní učitelko, máte dnes neskutečné štěstí! Potkáváte nejen pana starostu a současně senátora pana magistra Třetinu, ale i Charlieho Crana a Marcuse Muchu! První je vnuk milionáře Charlese R. Crana, díky němuž Slovanská epopej vznikla, ve výkladu to zaznělo – cyklus vznikal v letech 1912–1926 v ateliéru na zámku Zbiroh na zakázku od Charlese R. Crana. Druhý muž je pravnuk samotného Alfonse Muchy. A pojďte se podívat, dokonce se dnes Charlie Crane podepsal do knihy návštěv, krásně se vyjímá mezi pochvalami od našich návštěvníků! Pořídíme si fotku do našich deníků praxe. Moc se nám tu líbí, stálí pracovníci nás skvěle přijali a provázíme už 4. den. Nejlepší jsou skupiny důchodců, na konci prohlídky vždy zatleskají,“ sdělily své dojmy Eliška Pačíšková a Veronika Šimšová, žákyně 2. ročníku oboru Cestovní ruch.

„Dejte jim jedničku, byly moc šikovné. Obě mluvily zřetelně a hezky nahlas, odjíždíme s krásným zážitkem zásluhou vašich průvodkyň směrem k dalším kulturním památkám. Že máte další žáky ve Znojmě na hradě a v podzemí? Tak tam se chystáme, budeme pozdravovat,“ zhodnotila slovy i pochvalou v knize návštěv dne 7. 6. 2023 paní Šindelářová, příspěvková organizace Koloběh, Říčany u Prahy.

Vážení čtenáři, nevíte, kam na výlet? No přece na zámek v Moravském Krumlově, kde můžete zhlédnout nejen Slovanskou epopej, ale i výstavu fot Káji Saudka! Anebo máte blíž na Bítov, do Uherčic, Vranova nad Dyjí či Znojma? Neváhejte! Průvodci z naší školy se na vás již těší.

Mgr. Ludmila Karpíšková