Cestovní ruch ze znojemské Přímky obsadil Uherčice

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2022-2023

V červnu je každoročně potkáte na mnoha kulturních památkách Znojemska. Bítov, Vranov nad Dyjí, znojemské podzemí i hrad, letos nově Moravský Krumlov a Uherčice. Žáci 2. ročníku oboru Cestovní ruch SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. plní odbornou praxi, která je vstupenkou pro postup do vyššího ročníku.

„Je to tady na uherčickém zámku super, baví mě to. Myslel jsem, že texty budou problém, ale po třech dnech, kdy jsme si to tu s Petrem procházeli a finišovali, to šlo skvěle. První den jsme mohli do textu koukat, pak už ne. Už umíme i improvizovat, když na nějakou větu zapomeneme. Prohlídka trvá cca čtyřicet minut, ale jsou i lidé, kteří se hodně ptají, jednou jsem je provázel dokonce hodinu. Nejlepší je, když je lidí míň, ideálně tři až čtyři, pak je to takové osobnější. Provázel jsem Rakušany i Němce, mluvil jsem s nimi německy i anglicky. A příští týden budeme mít zážitek! Přijede ČT1, budou natáčet příspěvek do pořadu Skryté skvosty. V televizi to prý bude příští rok, tak nás znovu zde v Uherčicích uvidíte!“ svěřil se Karel Tobiáš Procházka, žák CR2.A

„Baví mě to tu. Texty umíme, podle paní kastelánky bravurně, tak už se soustředíme na způsob komunikace, na postoj, chování k návštěvníkům.. Není to ale žádná legrace. Teoreticky jsme vybaveni z předmětu průvodcovství, i ta praxe samozřejmě ve škole proběhla, protože paní učitelka Kubová nás docela cepovala, ale když jsme tady byli hozeni do jámy lvové a hned první skupina byl zájezd, tak to už taková legrace nebyla,“ usmívá se jeho spolužák Petr Šinogl.

Skupina návštěvníků, která přijela z Ostravy, Tobiášovi na konci prohlídky tleská. Pochvalná slova píšou i do knihy návštěv. Zmiňují se, že včera byli na Slovanské epopeji v Moravském Krumlově a provázela je prý Eliška ze Znojma. „Tak to je naše spolužačka! Vidíte, cesťáky z Přímky potkáte všude! Musíte zajet ještě do Bítova, na Vranov a do Znojma!“ loučí se s návštěvníky Tobiáš a Petr.

Mgr. Ludmila Karpíšková