Workshop pro budoucí podnikatele z Přímky

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Jak úspěšně rozjet podnikání? Víte, že nemusíte čekat až do 18 let, abyste mohli rozjet svůj vysněný business? Co je potřeba k založení firmy? Jak zpracovat podnikatelský plán? Jak vést firmu, aby byla úspěšná? Mýtus nebo pravda? Právě na tyto otázky si žáci pod vedením zkušeného lektora odpověděli ve čtvrtek 6. června 20204 v průběhu workshopu UTB na přání, který se uskutečnil v budově střední odborné školy na Přímětické ulici ve Znojmě.

„Stěžejním tématem workshopu byly úvahy nad hlavními problémy spojenými s rozjezdem podnikání. Lektorem byl doc. Ing. Petr Novák, Ph.D. z Fakulty managementu a ekonomie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pomocí názorných ukázek provedl žáky základními problémy, jež se objevují při vstupu do podnikání. Navázal na to, co probíráme v odborných předmětech. Vysvětlil například, jak sestavit business plán, což by měla být jedna ze základních činností před samotným založením firmy a každý potenciální podnikatel by si měl s jeho pomocí urovnat své myšlenky a záměry vedoucí k úspěšnému startu podnikání,“ zhodnotila Ing. Jana Bartesová, učitelka odborných předmětů ekonomie a účetnictví a vedoucí oboru Podnikání, obchod a služby SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.

„Workshop byl zajímavý, příjemné zpestření výuky! Zaujalo nás pár myšlenek na závěr, citace velikánů jako byli Henry Ford či Steve Jobs. Peníze nevytvářejí materiální úspěch, peníze jsou znakem materiálního úspěchu. Bohatí lidé si dopřávají luxus jako poslední, zatímco chudí a střední třída ho mají tendenci kupovat jako první. Nejchytřejší jsou ti, kteří dělají chyby a učí se z nich. Vítězové se nevzdávají, dokud neuspějí. Bohatí investují svoje peníze a utratí, co jim zůstane. A nejlepší? Ty nejlepší věci v životě mě nestály žádné peníze!“ doplnily Simona Molíková a Iveta Jandásková, žákyně PS3.A.

Workshopu se zúčastnili žáci oborů Cestovní ruch, Grafický design a podnikání, Hotelnictví a turismus a Podnikání, obchod a služby. Díky získaným informacím jistě rozšíří řadu podnikajících teenagerů!

Mgr. Ludmila Karpíšková