Návštěva kosmetiček v domově seniorů. Oáza krásy a pohody pro naše nejstarší

Markéta Řeřuchová Kosmetické služby, Školní rok 2023-2024

Na začátku června se v Domově seniorů v Šanově uskutečnilo jedinečné setkání, které přineslo radost i relaxaci našim nejstarším občanům. Kosmetičky ze SOU a SOŠ Přímětická nabídly klientům své odborné služby a zpříjemnily jim všední den. Akce zahrnovala nejrůznější kosmetické úkony včetně masáže rukou a lehkého líčení.

Umění studentek přineslo obyvatelům domova zlepšení fyzického vzhledu, ale především radost a uvolnění. Senioři ocenili zejména masáž rukou, jež má estetický i terapeutický efekt. Jemné a uklidňující pohyby kosmetiček pomohly uvolnit napětí ve svalech a kloubech, což mnohým přineslo okamžitou úlevu od bolesti a ztuhlosti. „Je to nejen o fyzické péči, ale také o lidském doteku a sociální interakci, která je pro starší lidi velmi důležitá,“ uvedla jedna z kosmetiček.

Součástí návštěvy bylo lehké líčení, které jsme přizpůsobily individuálním potřebám a přáním každého seniora. Kosmetičky použily jemné hydratační produkty, jež dodaly pleti svěžest a zdravý vzhled. „Cítím se mnohem lépe, když vidím v zrcadle upravenou tvář, “ sdělila jedna z obyvatelek domova.

Nevěnovaly jsme se pouze úkonům kosmetickým. Nedílnou součástí byla také tolik potřebná společenská komunikace. Během péče jsme vedly příjemné rozhovory, sdílely se příběhy a vzpomínky, což přispělo k neopakovatelné atmosféře. „Je to jako návštěva starých přátel. Cítím se zase jako za mlada,“ dodala s úsměvem klientka.

Tato akce byla výjimečným příkladem toho, jak důležitá je péče o seniory po stránce fyzické, emocionální i sociální. Návštěva kosmetiček přinesla obyvatelům domova zkrášlení, uvolnění a pocit, že jsou stále v centru zájmu. Věříme, že jsme tento domov nenavštívily naposledy a doufáme, že spokojenost a úsměv na tváří vydrží seniorům co nejdéle.

Bc. Jitka Fišerová