Exkurze školy SOU A SOŠ Přímětická: Obor kosmetické služby navštívil zámek Valtice a bylinkovou zahradu

Markéta Řeřuchová Kosmetické služby, Školní rok 2023-2024

Krásný 15. květnový den se žáci oboru Kosmetické služby 1. a 2. ročníku ze Střední odborné školy Přímětická vydali na inspirativní exkurzi do zámku Valtice a její zahrady. Tato akce byla organizována s cílem rozšířit jejich znalosti v oblasti přírodní kosmetiky a bylinkářství, které jsou klíčové pro jejich budoucí profesní dráhu.

Prohlídka zámku Valtice

Zámek Valtice, který je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. Žáci měli možnost nahlédnout do života šlechty, což jim poskytlo inspiraci pro pochopení estetických a kulturních aspektů, které ovlivňují moderní kosmetické trendy.

Během prohlídky zámku průvodkyně žákům vyprávěla o historii rodu Lichtenštejnů, architektuře a uměleckých dílech, které zámek zdobí. Zvláštní pozornost byla věnována komnatám, které byly vybaveny zrcadly a luxusním nábytkem, což studentům nabídlo pohled na historické ideály krásy a péče o tělo, kterému věnovali se ve speciálních, krásně zdobených koupelnách.

Návštěva bylinkové zahrady

Po prohlídce zámku se skupina přesunula do přilehlé zahrady, která je známá svou rozmanitostí léčivých rostlin a bylin. Tato část exkurze byla obzvláště významná pro žáky oboru Kosmetické služby, neboť zde získaly praktické znalosti o použití bylin v kosmetice a wellness.

Významná znalkyně paní Žďárská provedla žákyně zahradou, představila jim různé druhy bylin, jejich pěstování a využití v kosmetice. Žákyně se dozvěděly více o vlastnostech rostlin, jako jsou levandule, jasmín, šalvěj, kopřiva, vlaštovičník, jitrocel, pampeliška, jasmín, dřín, borovice, jetel, sedmikráska, tis, lípa, šeřík, kaštan, vavřinec, žebříček, tůje, břečťan a jejich účincích na pleť a vlasy. Diskutovali také o způsobech přípravy bylinkových extraktů, mastí a olejů, které jsou základními ingrediencemi v přírodní kosmetice. ,,Paní Žďarská byla skvělá, její výklad byl velice zajímavý, poutavý a dobře zapamatovatelný. Zajímavé bylo se dozvědět něco o obyčejném jeteli či trávě, která nám roste na každém poli nebo předzahrádce domů“  vyzdvihla žákyně Veronika F., žákyně druhého ročníku.

Žákyně odjížděly z Valtic plni dojmů a nových znalostí, které jistě využijí nejen při svém studiu, ale i v budoucí kariéře kosmetických odborníků. Tato exkurze byla důkazem toho, že vzdělávání může být nejen poučné, ale také zábavné a inspirativní.

Bc. Jitka Fišerová