PŘÍMKA OPĚT NA CESTÁCH!

Markéta Řeřuchová Cestovní ruch, Školní rok 2023-2024

Praha je významná evropská metropole s rozličnou architekturou a hodnotnými historickými památkami, a proto byla vybrána jako cíl odborného výletu pro žáky oboru cestovního ruchu.

Tento produkt zorganizovali žáci 3. ročníku oboru cestovní ruch Miroslav Červený, Linda Němcová a Petra Palátová v rámci maturitního projektu.

Všichni žáci, kteří se zúčastnili tohoto odborného výletu, měli pečlivě připravené hodnotné výklady týkající se měst, kterými jsme projížděli a navštívených památek.

Nejprve jsme navštívili Pražský hrad, kde jsme měli zajištěnou komentovanou prohlídku s odbornými průvodci.

Prohlédli jsme si gotickou Katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Jižní věž této katedrály je svojí výškou třetí nejvyšší kostelní věží v Česku. V této katedrále jsme mohli například vidět stříbrnou hrobku svatého Jana Nepomuckého, nebo kapli svatého Václava, kde se nacházejí originální české korunovační klenoty. Po prohlídce katedrály jsme zavítali do historického Vladislavského sálu, kde se také pořádaly rytířské turnaje. Prohlídka dále pokračovala do sálu, kde údajně mělo dojít k pražské defenestraci.

Dále nás naše cesta zavedla do Baziliky svatého Jiří, kde nás čekala samostatná prohlídka. Poté jsme si prošli ikonickou Zlatou uličkou až k věži Daliborce.

„Ačkoliv jsem Pražský hrad navštívila již podruhé, poprvé jsem měla možnost nahlédnout i do Baziliky sv. Jiří, která mě oslnila svou freskovou výzdobou.“, dodala žákyně 2. ročníku Veronika Bartoňová.

Dalším bodem našeho programu byla výměna hradní stráže ve 12 hodin.

Následně naše kroky vedly po Nerudově ulici přes Malostranské náměstí až k Chrámu Panny Marie Vítězné s Pražským Jezulátkem.

Příjemným zážitkem byla procházka po Karlově mostě s historickými barokními sochami.

Odpoledne jsme na Staroměstském náměstí obdivovali starobylý Pražský orloj, což byl znamenitý závěr našeho výletu.  

„Exkurze proběhla dle připraveného harmonogramu a věříme, že si z ní žáci odnesli mnohé nové zkušenosti a znalosti.“, shrnula organizátorka výletu Petra Palátová.