Pozdrav ze země sněhu a ledu

Markéta Řeřuchová Projekt Erasmus+, Školní rok 2023-2024

Žít na místě, kde se denní teplota v zimních měsících pohybuje kolem -20 stupňů Celsia? Pro někoho nepředstavitelné, pro žáky z Přímky výzva. Téměř až k polárnímu kruhu do finského města Kuusamo nacházející se přibližně 2 500 km severně od Znojma se vydali žáci dvou oborů Hotelový management a Kadeřník, aby zde absolvovali měsícní pobyt v rámci mezinárodního programu Erasmus+. Dva žáci Kamil Kovačovič a Kristýna Dubová z Hotelového managementu a Natálie Viklická společně s Ivanou Kovářovou z oboru Kadeřník.

Naše cesta započala 5. února 2024 v brzkých ranních hodinách. Město Kuusamo, ve kterém jsme bydleli celý měsíc, leží v severovýchodní části Finska kousek pod polárním kruhem. Studovali jsme v místní škole Kao Kuusamo. První dny tady pro nás byly o dost náročnější, než jsme si původně představovali.  Všechno pro nás bylo velmi nové.

Jako žáci oboru Hotelový management jsme si vyzkoušeli pracovat ve školní restauraci, kde jsme měli možnost rozvojíjet své dovednosti a pomáhat s přípravou pokrmů. Zjistili jsme, že finská kuchyně se na rodíl od české zaměřuje více na sladké pokrmy. Zkusili jsme si upéct finské speciality jako je například borůvkový koláč. Díky zkušenosti zahraničního pobytu jsme měli možnost poznat finskou gastronomii. Také jsme absolvovali praxe v místním lyžařském centru Ruka, kde jsme pomáhali v místní kavárně.

Jako kadeřnice ve Finsku byste se určitě uživili. Kadeřnictví je tady opravdu na každém kroku. Kvůli extrémním mrazům je péče o vlasy opravdu velmi důležitá. V rámci praxe jsme si vyzkoušeli nové prostředí ve školním kadeřnickém salónu. Finští vyučující nás učili, jak správně dbát na naši ergonomii těla, bezpečnější zacházení s nůžkami či chemikáliemi. Navštívili jsme také město Oulu, kde jsme absolvovali školení od značky Four Seasons zaměřené na trendy 90. let ovšem s využitím jemnějšího provedení a nových technik barvení.

Do školy jsme chodili od pondělí do čtvrtka, pátky byly vyhrazené pro výlety a zajímavé aktivity.

Měli jsme možnost poznat okolní přírodu, místní lyžařské centrum, národní park nebo také navštívit tažné psy. Závěrečnou tečkou v našem programu byla návštěva Santovy vesničky ve městě Rovaniemi a polárního kruhu.

Díky projektu Erasmus+ jsme si vyzkoušeli, jaké to je studovat nám známý obor v jiné zemi.  Poznali jsme novou kulturu, přátele, ale i odlišný školský systém. Finsko je nádherná a poklidná země, které se z pádného důvodu říká Země tisíce jezer. Pokud máte možnost odcestovat s programem Erasmus+, jděte do toho!

Kristýna Dubová, Kamil Kovačovič, Ivana Kovářová, Natálie Viklická