Tři dny ve znamení míchaných nápojů

Markéta Řeřuchová Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

Na znojemské Přímce probíhal koncem února barmanský kurz. Byl určen pro studenty školy i veřejnost. Třídenní akce se zúčastnilo osmnáct žáků, kterým se věnovali Bc. Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku a Ing. Klára Němcová, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.

Dle osvědčeného scénáře probíhal kurz v několika dnech, během kterých se žáci seznámili s trochou odborné teorie, praktickou ukázkou a nácvikem přípravy míšených nápojů. Poslední den se uskutečnila soutěž v přípravě míšených nápojů, kde žáci přestavili svůj signature drink.

Všichni studenti byli velmi šikovní, techniku přípravy míšených nápojů v shakeru zvládli velmi dobře.   Přes případné drobné chyby byla jejich práce vždy pěkná a určitě by se na baru v reálném provozu neztratili. Vybrat vítěze nebylo letos vůbec lehké.  Dvoučlenná porota se nakonec shodla na třech nejlepších nápojích bez udání místa.

Pro inspiraci přikládáme recept na jeden z vítězných nápojů:

2cl citronové šťávy

2cl brusinkového sirupu

2 cl borůvkového sirupu

6 cl jablečného džusu

6 cl višňového džusu

Ingredience promícháme v shakeru na ledu, po namíchání dávkujeme do sklenice s ledem o obsahu 0,3l a nakonec doléváme perlivou vodou (perlivou vodu ani jiné bublinky nikdy nedáváme do shakeru).

Účastníci kurzu odcházeli spokojení, se spoustou nových vědomostí i dovedností. Ty brzy využijí v praxi, třeba při prezentaci žákovských dovedností na základních školách.  

Klára Němcová a Martin Benda