Žáci sociální činnosti zkoušejí Akční malbu

Markéta Řeřuchová Nezařazené, Školní rok 2023-2024, Sociální činnost

Ve výjimečném uměleckém projektu se žáci 3. ročníku oboru sociální činnost v rámci předmětu „Aktivizační činnosti“ ponořili do světa tzv. Akční malby. Tři velké prázdné bílé obrazy se staly plátnem pro jejich kreativitu, ale s jedním speciálním pravidlem – nemohli použít štětec.

Akční malba, charakterizovaná jako druh abstraktní dynamické malby silně expresivního charakteru, představovala pro žáky vzrušující výzvu. Každý student byl pověřen malováním jednoho obrazu, ale s neobvyklými nástroji. Výtvarné techniky zahrnovaly použití provázků, houbiček, kartáčku na zuby, drátěnek a dalších netradičních materiálů. U jednoho obrazu byla využita technika nazvaná „Slash Painting,“ kde žáci jednoduše pocákali plátno různými předměty, které vytvářely tak jedinečné a dynamické obrazce. Další technika zahrnovala využití sáčků naplněných různými barvami, což dodávalo obrazu nový rozměr a strukturu. Zajímavým vrcholem projektu byl poslední obraz, na kterém se žáci rozhodli vyjádřit své pocity různými předměty. Zde se setkaly různorodé výrazy a myšlenky, vtištěné do plátna pomocí nejrůznějších objektů.

Učitelka, Bc. Matyščáková, komentovala projekt s nadšením: „Tato forma uměleckého vyjádření není jen o vytváření esteticky zajímavých obrazů, ale o procesu, který umožňuje žákům projevit svou kreativitu a emocionální rozmanitost. Je skvělé vidět, jak se žáci odváží experimentovat a nacházet nové způsoby vyjádření“.

Zajímavým prvkem této aktivity je také možnost využití těchto technik v rámci budoucí práce žáků s klienty sociálních služeb. Tato inovativní přístup k výtvarnému umění může poskytnout žákům nové nástroje pro komunikaci a podporu klientů sociálních služeb.

Jedna ze žákyň, která se podílela na této kreativní práci, sdělila: „Bylo to pro mě úplně nové a osvěžující. Moc jsem si užila práci s neobvyklými materiály, a myslím si, že takové aktivity by mohly být do tohoto předmětu více zařazeny“.

Bc. Barbora Matyščáková