Maturita s prstem v nose upoutala

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Tři mladí herci představili literární díla.  Představení propojovalo prvky stand upu, divadelních parodií a komediálních přednášek, které žákům SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. přiblížilo učivo nepřímou a lehce zapamatovatelnou cestou.

„Představení bylo opravdu skvělé, sálem se celou dobu nesl hlasitý smích a potlesk se ozýval i v průběhu představení. Proč skvělé? Původní děje a myšlenky knih zůstaly zachované, ale s tím rozdílem, že herci propojili scénky s každodenními problémy dnešních teenagerů. Účelem hry bylo přiblížit naší generaci knihy z maturitní četby, které mohou působit nudně až staře,“ zhodnotila Sofie Novotná, žákyně 2. ročníku oboru Cestovní ruch.

Její slova potvrdila i spolužačka Denisa Tvrdá: „Představení bylo fajn, určitě nás namotivovali, něco málo jsme se i přiučili. Nejvíc se mi asi líbilo ztvárnění ženských postav, například věrné Pénelopé, krásné Esmeraldy či Faustovy Markétky!“

„Zaujalo mě, jak to bylo vtipně pojato. V závěru jsem byl trošku ztracen, doporučil bych hercům, aby nemotali víc titulů do jednoho příběhu. Celkově to ale bylo super,“ dodal Matěj Fučík z HT4.A.

Komediálně edukativní divadelní představení odehráli herci Vincent Navrátil, Ondřej Kubina, Alex Kolva v pátek 1. prosince 2023 v Městském divadle Znojmo a představilo literární tituly Ilias a Odysea, Král Oidipus, Utrpení mladého Werthera, Faust, Chrám Matky Boží v Paříži, Krysař, R.U.R., Bílá nemoc, Harry Potter.

Mgr. Ludmila Karpíšková