Řemeslo má budoucnost – tradiční akce rozzářila Přímku

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Sychravé listopadové ráno. Mrholí. Za okny je stále šero. Na Přímce však již panuje čilý pracovní ruch. Budova školy je vyzdobena více než jindy. Nové bannery, informační letáky v originální grafice, dobrotami vlastní výroby nabitý školní bar, prezentace výrobků studentské firmy… Na každém patře je co obdivovat. Po chodbách pobíhají usměvaví studenti i pedagogové a věnují se posledním přípravám. Ve vzduchu je cítit, že se něco chystá. „Paní učitelko, neviděla jste moji kravatu? Musím vypadat dokonale,“ ozývá se ze třídy. „A kam mám vystavit ty deníky praxe?“

Nastává slavnostní atmosféra. Den D. Po týdnech příprav, organizačních schůzek, hledání správných cest, dohadování se, jak lépe a zajímavěji, je to tady. Všichni jsou na svých místech, jednotlivé obory vítají návštěvníky – žáky ze 17 blízkých i vzdálenějších základních škol znojemského okresu. Přišli, aby pronikli do tajů učebních i studijních oborů.  „Jsem zvědavá, sestra u Vás studuje Hotelový management a zatím je nadšená, těším se, až vše uvidím na vlastní oči,“ zmiňuje jedna z příchozích. Hned u vchodu se žáků ujímají studenti Přímky, vysvětlují, informují, nasměrují, předávají zkušenosti.

O všech deset představovaných oborů je velký zájem, aby ne, vždyť mají co nabídnout… Kuchaři-číšníci dnes alternativními způsoby připravují kávu a lákavé koktejly, kadeřníci tvoří účesy a zaplétají copy, automechanici provádějí montážní práce a tvoří nákresy, prodavači balí dárky, truhláři poznávají dřeviny, vrtají a šroubují. Hotelový management předvádí baristické dovednosti, kosmetičky zdobí nehty a tetují henou, sociální činnost představuje aktivizační činnosti, grafický design pracuje s psychologií barev, sebepoznáním či grafickým tabletem a cestovní ruch si připravil program přímo v historickém centru Znojma.

 Ani doprovázející pedagogové nezůstali zkrátka. Chvíle odpočinku během dopoledne strávili ve vyhlášeném školním baru, byl pro ně připraven atraktivní program s informacemi o přijímacích a maturitních zkouškách, exkurzích či zahraničních stážích. „Velice nás těší, když u Vás potkáváme naše žáky už v roli ostřílených studentů a průvodců uchazečů. Oceňujeme, že Přímka pořádá nejrůznější informační akce, je o Vás slyšet. Byli jsme v Miroslavi, kde jste organizovali Den otevřených dveří, opakovaně jezdíme na Řemeslo, naše žáky směřujeme k přijímačkám nanečisto. A letos poprvé využijeme možnosti představení Vašich oborů přímo u nás ve škole,“ uvedla Mgr. Hušková ze ZŠ Hrušovany nad Jevišovkou.

Ptáte se na dojmy našich návštěvníků? Za všechny nabízíme ten nejvýstižnější: „Bylo to boží!“ Na další hodnocení se těšíme v dotazníku, k němuž se účastníci Řemesla připojí pomocí QR kódu.

A co vy, milí čtenáři? Zatím jsme se nepotkali? Není to škoda? Na Přímce se pořád něco děje, máte z čeho vybírat. Můžete se za námi zastavit hned 5. prosince na vánoční výstavu, zažijete neopakovatelnou atmosféru, kdy se celou školou linou vánoční koledy, voní cukroví, káva i svařák a možná přijde i Mikuláš s čertem. V novém roce se můžeme setkat na Dni otevřených dveří či u Přijímaček nanečisto. Po celý školní rok se koná akce Staň se na den středoškolákem. Stačí si domluvit termín a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak skvělé je být studentem Přímky. Tak co? Uvidíme se?

Mgr. Kateřina Chaloupková