Filmové představení a výstava v muzeu. Studenti z Přímky prožili den plný uměleckých zážitků

Markéta Řeřuchová Školní rok 2023-2024

Ve středu 15. listopadu 2023 si někteří žáci ze znojemské školy na Přímětické dali dostaveníčko s kulturou.

Nejprve navštívili filmové představení Bratři, jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa a Ctirada Mašínových podle scénáře Marka Epsteina a v režii Tomáše Mašína. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě a sestře. Zakládají chlapeckou odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller. Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii.

Po představení nám ještě zbyl prostor pro dotazy studentů a diskusi o filmu. Zajímal je život v době totality, perzekuce politických vězňů nebo jak vůbec vznikla komunistická ideologie. Mnohé zpracování filmu zaujalo.

Po filmu následovala procházka městem a návštěva muzea. Zde jsme měli možnost zhlédnout výstavu Ryba v lidové tradici. Tu ocenili především žáci oboru Kuchař-číšník. Znojmo si ji vypůjčilo z Moravského zemského muzea v Brně.  Národopisná výstava seznamuje veřejnost s využitím ryb v lidové kuchyni, v léčitelství, s užitnými i zvykoslovnými předměty ve tvaru ryb, s motivy ryb a rybářství ve folklóru i v náboženství. Zatímco si dnes rybu spojujeme především se Štědrým dnem, v některých etnografických regionech měla poměrně široké využití nejen ve stravě, ale odrazila se také v lidovém oděvu nebo lidovém umění. To je patrné především v jihočeském prostředí protkaném sítí četných rybníků a rybníčků. Kromě motivu ryby v lidovém umění nebo na perníkových i keramických formách na sváteční pečivo různého charakteru si na výstavě mohli studenti prohlédnout i dobové krojové součásti z jihu Čech nebo novodobé výrobky zručné krajkářky Ludmily Dominové z Hluboké nad Vltavou, využívající při práci také výšivku z rybích šupin. Výstava byla takovým příjemným naladěním na blížící se sváteční atmosféru Vánoc.

Mgr. Kateřina Kotoučová