Robina z Přímky zabodovala v kuchyni michelinských hvězd

Markéta Řeřuchová Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

I letos se SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. zúčastnila soutěže Rio Mare svačinka roku. Anglický muffin vynesl Robinu Valičovou do celostátního kola.

Muffin plněný tuňákem, celerem, piniovými oříšky a cottagem umožnil žákyni reprezentující obor Kuchař-číšník střední školy na Přímětické ulici postup mezi padesátku nejlepších! Z celkového počtu 137 soutěžících z celé České republiky je to fantastický úspěch, který jí umožnil nasávat kuchařské dovednosti od známých mistrů svého oboru. Postupující dostali úkol, aby přesně zopakovali recept Zdeňka Křížka. Kdo recept dle poroty napodobil nejlépe i se všemi náležitostmi, postoupil do finále.

„Pro mě byla výherkyní už v tu chvíli, kdy se dostala mezi padesátku nejlepších! Mezi top dvanáctku, kteří byli ve finále, se sice neprobojovala, ale po celou dobu bojovala s neskutečným nasazením. Rozhodně ukázala, že je mistrem ve svém oboru a že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Naše město i školu reprezentovala opravdu důstojně,“ zhodnotila Mgr. Zuzana Sedláková, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.

Robina Valičová se k soutěži vyjádřila: „Každá soutěž je nová zkušenost a tahle byla opravdu velká. Druhé kolo v Praze, které se konalo 12. 10. 2023, bylo opravdu náročné a plné strachu a stresu. I když jsem už bohužel nepostoupila do dalšího kola, byla jsem ráda, že aspoň tam jsem se dostala. Poznala jsem novou gastronomii, kterou nám předvedl profesionální kuchař Zdeněk Křížek, a zavařila jsem si v kuchyni, kde vaří michelinské hvězdy. Děkuji za nejlepší přípravu od paní učitelky Sedlákové, která mi byla po celou dobu podporou nejen po stránce odborné, ale zejména té lidské.“

Mgr. Zuzana Sedláková a Mgr. Ludmila Karpíšková