Kuchaři-číšníci z Přímky si v Beach clubu načepovali hladinku a porovnávali šnyt

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2022-2023

Jak na šnyt a správnou hladinku? Jedině praxí! Za zdokonalením v natočení piva se žáci studující v SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. gastronomii vydali poslední květnový čtvrtek do znojemské letní restaurace Beach club.

„Exkurze nabídla žákům přesně takové informace a dovednosti, které jsme očekávali. Od seznámení s provozem přes základní informace o pivu a jeho správném podávání, o výčepním zařízení, druzích piva a sklenic až po prohlídku místnosti na umístění samotných sudů. Vzdělávání proběhlo hrou, každý si prakticky vyzkoušel načepovat svoji hladinku,“ představila Mgr. Zuzana Sedláková, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.

„I když jsem se s čepováním piva už setkal, zase jsem se dozvěděl něco nového! Neznal jsem všechny způsoby, jako například mlíko! A že šnyt je z německého Schnitt, je neurčitou objemovou mírou piva, vzniká jediným načepováním piva do půllitru, zbytek tvoří pěna, je kompromisem mezi malým pivem, načepováním do třetinky a právě plným půllitrem. Má prý jít o pozůstatek doby, kdy hostinští ochutnávali nové pivo při každém naražení sudu, a dodnes je oblíbeným způsobem pití u pivních znalců, kterým nezáleží na tom, kolik piva je ve sklenici načepováno,“ vysvětlil Milan Hlávka, žák KČ1.B.

„Exkurze se mi líbila, protože jsme spojili praktickou výuku a zábavu. Vyzkoušeli jsme si čepovat pivo a školní den jsme zakončili volejbalem! A na to, co je šnyt, určitě žádný z nás nezapomene!“ doplnily spolužačky Adéla Müllerová a Nikol Kazderová. 

Mgr. Zuzana Sedláková a Mgr. Ludmila Karpíšková