Přímka na zkušené v Norsku

Markéta Řeřuchová Projekt Erasmus+, Školní rok 2023-2024

Zdokonalit se v cizích jazycích, praktických a odborných dovednostech, poznat jinou kulturu. To vše mají možnost si vyzkoušet studenti ze znojemské Přímky. Díky dlouholeté tradici zahraničních stáží se jim doslova otevírá celá Evropa. Také letos využilo této možnosti několik žáků školy. Díky programu Erasmus + mohli odjet na zkušenou do Norska.

Odborná stáž probíhala celý květen, letos bylo jejím centrem město Hamar. Co do počtu obyvatel se dá srovnat s naším královským městem Znojmem. Do Norska odjely čtyři studentky oboru Cestovní ruch a dvě děvčata oboru Sociální činnost. Pobyt byl zajištěn v Hamar VET (vocational education and training) ve Storhamar videregaender skole.  Je to nejnovější část místní odborné školy. Moderní a krásná architektura, interiéry vybaveny skandinávským nábytkem. Ve třídě je 15 žáků, dva roky jsou ve škole, další dva roky pracují ve zvolené provozovně, do školy pak dochází na konzultace. Po absolvování pak skládají odborné závěrečné zkoušky.

„Studentky oboru Cestovní ruch vykonávaly praxi na recepci hotelu Scandic v Hamar a také jako obsluha v hotelu Wood v Brumunddal. Děvčata z oboru Sociální činnost si vyzkoušela práci v sociálních službách v části péče o klienty v domácím prostředí nebo v DPS. Ve volném čase jsem s děvčaty absolvovala i několik výletů po městech Hamar, Brumunddal, Lilehammer a Oslo. Obdivovaly jsme místní architekturu, krásnou přírodu a dokonce i skokanské můstky v olympijském Lilehammeru. Vyšlapat 950 schodů nám dalo zabrat, ale ten výhled pak stál zato. Zaujalo nás tu převážně bezhotovostní placení, wifi zdarma téměř všude, silná podpora elektromobility a veřejné dopravy. Všude se dalo dobře domluvit anglicky. Starší klienti, o které pečovaly dívky z oboru Sociální činnost, znali Prahu a dokonce i jiné části ČR. Oba hotelové provozy i sociální střediska si velmi chválila přístup a pracovitost našich studentek. Dělaly skutečně dobré jméno své škole a oboru,“ popisuje stáž Ing. Klára Němcová, učitelka odborných předmětů.

A jak hodnotí měsíc v Norsku samotné studentky?

„Měsíční stáž v Norsku, která se konala v květnu, pro mě byla velmi edukativní a zábavná zároveň. Měla jsem možnost navštívit kulturní památky, poznat norskou kuchyni a místní obyvatele Hamaru, udržitelnost životního prostředí, systém v hotelech a školství. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost právě já letět do Norska a pracovat v hotelovém systému. Naučila jsem se pracovat na recepci a vytvářet check-in/out nebo také pracovat jako servírka a obsluhovat hosty. V obou hotelech, kde jsme měly možnost pracovat (Scandic, Wood hotel), byla příjemná atmosféra a skvělá společnost. Co se týče samotného města Hamar, kde jsme po celý měsíc pobývaly, jsme nepromeškaly skoro jediný den na pokoji a radši trávily svůj volný čas venku, abychom mohly  prozkoumávat celé město. Dokonce jsme zde slavily i státní svátek Den ústavy, který připadá na 17. května. Tato stáž mě rozhodně posunula dál v angličtině i v potřebě cestovat a poznávat další země,  jejich zvyky a tradice. A upřímně doufám, že se do Norska ještě někdy podívám,“ říká Veronika Bartoňová, 2. ročník CR.

„V termínu od 2. do 31. 5. 2024 jsme společně s Veronikou Bartoňovou, Klárou Poláškovou, Sofií Novotnou, Kateřinou Komárkovou a Terezií Bařinovou navštívili Norsko. Naší destinací bylo malé městečko Hamar, které leželo hodinku cesty od Osla. Konkrétně se jednalo o stáž dotovanou z programu Erasmus +. Prvních 14 dní jsem byla s Veronikou ve Scandic hotelu. Zde jsme pracovaly převážně na recepci. Systém byl v anglickém jazyce, což pro nás bylo velkou výhodou a my tak mohly pomáhat s check- iny i s check- outy. Naší prací také bylo roznášet VIP balíčky vybraným hostům nebo připravovat lobby. Druhou polovinu stáže jsme pracovaly ve Wood hotelu. Zde jsme dělaly servírky. Myslím si, že to bylo zcela zcestné a nemělo to moc společného s naším oborem. Na druhou stranu jsme se alespoň dozvěděly, jak to chodí v pětihvězdičkových hotelech. Celkově tuto stáž hodnotím velmi kladně. Nečekala jsem, že se z toho stane až takový zážitek. Načerpaly jsme tu plno zkušeností, vytvořily si nejen přátelské, ale i pracovní vazby,  zlepšily se v angličtině. Pokud by se mi někdy opět naskytla možnost někam takhle vycestovat, neváhala bych ani minutu,“ hodnotí stáž Julie Fialová, 3. ročník CR.

„Stáž v Norsku mi dala opravdu hodně. Měly jsme šanci vyzkoušet si mnoho nových věcí a poznat, jak sociální služby fungují v jiné zemi. Uvědomila jsem si a upevnila svůj názor na to, co za povolání bych v budoucnu chtěla dělat, a že můj studijní obor má mnoho odvětví, ze kterých mohu vybírat. Tato stáž mi pomohla se více osamostatnit a uvědomit si, co bych na sobě měla vylepšit, ale také to, v čem si myslím, že jsem dobrá. Díky programu Erasmus + jsem získala cenné zkušenosti, ze kterých budu v budoucnu čerpat, a pomůžou mi v rozhodování o mém dalším studiu. Myslím si, že tato stáž mě posunula také v tom smyslu, že budu více otevřená tomu, jak vystoupit ze své komfortní zóny. Dál budu ráda zkoušet nové věci a poznávat svět. Jsem ráda, že mi škola takovou možnost dala,“ vysvětluje Terezie Bařinová, 3. ročník SČ.

Mgr. Kateřina Kotoučová