Znojemská Přímka excelovala v mezinárodní soutěži cestovního ruchu

Markéta Řeřuchová Cestovní ruch, Školní rok 2023-2024

Z jihu na severovýchod… Až do samotné metropole Moravskoslezského kraje, do malebné Ostravy, místa konání prestižní mezinárodní soutěže Mladý průvodce. Právě tímto směrem vedly ve čtvrtek 15. února letošního roku kroky studentů Cestovního ruchu znojemské Přímky.

SŠ společného stravování v Ostravě-Hrabůvce hostila v prostorách společenského sálu školy 14. ročník tohoto tradičního klání. Tato jedinečná událost přilákala soutěžící z dvanácti středních škol z celého Česka i Slovenska. Přímku měly tu čest reprezentovat studentky třetího ročníku Cestovního ruchu Nela Fráňová a Julie Fialová. Morální oporou a nadšeným fanklubem jim byli studenti druhého ročníku stejného oboru, kteří prozkoumali terén a načerpali inspiraci.

Týmy měly za úkol připravit pětidenní poznávací zájezd na téma Bedřich Smetana 200, neboť letos si připomeneme 200 let od narození této osobnosti. Odborná porota hodnotila nápaditost a originalitu, atraktivitu programu, strukturu nabízených služeb, ale i profesní vystupování. Část prezentace museli soutěžící přednést v cizím jazyce.

„Nejprve nás čekal vědomostní test o památkách UNESCO České a Slovenské republiky. V testu jsme si vedly velmi dobře. Julie se dokonce stala celkovou vítězkou,“ neskrývala své nadšení Nela.    „Při sledování prezentací ostatních týmů bylo jasné, že konkurence je obrovská. Věděly jsme, že jsme precizně připraveny, že máme čím porotu zaujmout. Trému jsme zvládly a odměnou nám bylo excelentní umístění na celkovém 2. místě,“ dodala Julie.

Další mimořádný úspěch v této soutěži potvrzuje vysokou kvalitu oboru Cestovní ruch ve Znojmě. Studentky po teoretické i praktické stránce připravuje vyučující odborných předmětů Ing. Olga Kubová, která je po celou dobu soutěže vytrvale podporovala: „Jsem na děvčata opravdu velmi pyšná. V jejich úspěch jsem věřila, ale přesto ze mě tíha zodpovědnosti a nervozita opadla až po vyhlášení výsledků. Za pár měsíců se kolotoč rozjede znovu a začneme se připravovat s letošními druháky na příští rok,“ dodala Ing. Kubová.

Ing. Linda Struhařová