PŘEDNÁŠKA O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

Markéta Řeřuchová Grafický design a podnikání, Školní rok 2023-2024

Ve dnech 16. listopadu a 13. prosince letošního roku k nám zavítali studenti vysoké školy Ambis v Brně. Vtáhli nás do světa finanční gramotnosti a nezapomněli nám připomenout důležitá rizika spojená s finančními rozhodnutími.

     První část přednášky zabývající se hypotékami se konala 16. listopadu. Přednášející nám osvětlili základní pojmy, diskutovali jsme, kdy je vhodné o hypotéku zažádat, a jaké dokumenty jsou pro poskytnutí půjčky nezbytné. Následně jsme přemýšleli, jak si vytvořit finanční rezervy, které se každému z nás mohou hodit.

     K pokračování akce jsme se sešli 13. prosince, tentokrát jsme se zabývali atraktivním tématem bankovnictví a pojišťovnictví. V průběhu prezentace jsme diskutovali o rizicích, jež mohou ohrozit finanční stabilitu jednotlivce. Zvláštní pozornost byla věnována dluhům, investičním pastem a nástrahám spojeným s rychlými půjčkami. Dále jsme se dozvěděli detailní informace, jak se nejlépe pojistit a jaké typy pojistek jsou nám k dispozici.

     Vystoupení přednášejících nás inspirovalo k zamyšlení se nad správou osobních financí, shodli jsme se, že povědomí o rizicích spojených s financemi je klíčové. Přednášku považujeme za velice zdařilou a věříme, že se v budoucnu seznámíme s dalšími tématy z oblasti finanční gramotnosti.

Valentýna Votoupalová, Josef Chaloupka, Adam Pira PS4.A