Na Vysočině v jihlavském City Parku se děly velké věci a Přímka u toho nemohla chybět!

Markéta Řeřuchová Kuchař-číšník, Školní rok 2023-2024

Ve dnech 3. –  4. listopadu se konal již IV. ročník mezinárodní soutěže Tropheé Mille ČR 2023. Do úzkého výběru se se svým soutěžním týmem, skládající se z Petra Kubiše (ze třídy PO5) a Nely TRAN Hanh Bach Duong (ze třídy KČ2.B), dostala i naše škola – Střední odborné učiliště a střední odborná škola na Přímětické ve Znojmě.

Byl to těžký oříšek sestavit z povinných surovin, které byly pro tento ročník dančí hřbet s kostí, hlíva ústřičná, špaldová mouka hladká a hrušková povidla, vyvážené a pro porotu ohromující menu, neboť se skládala z kapacit ve svém oboru. Předsedou poroty byl Pavel Mareš (šéfkuchař jihlavské restaurace U Tří knížat a dlouholetý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR), Tomáš Popp (manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR), Jan Pýcha (šéfkuchař, držitel prestižního ocenění AKC ČR za propagaci a prezentaci moderní české gastronomie doma i v zahraničí), Jan Horký (kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR) a Lukáš Skála (absolutní špička české cukrařiny, velmi úspěšný v mezinárodních soutěžích, včetně zlaté medaile z cukrářské olympiády v Erfurtu).

Po dlouhém přemýšlení vyhrála kombinace dančího masa a hub. Naše soutěžní menu se skládalo z Dančího hřbetu, kaštanového pyré, demi-glace s portského vína a espumy z hlívy ústřičné (tento pokrm připravoval Petr) a sladkého pokrmu, kterým byla Tartaletka s hruškovo-švestkovou náplní a přelivem z lesního ovoce (tento pokrm připravovala Nela).

„Naše soutěžní družstvo se s touto výzvou popralo statečně. Pro Petra to byla již druhá zkušenost s touto soutěží a každá takováto výzva ho posouvá dál,“ říká Mgr. Michaela Bednaříková, učitelka odborného výcviku.

„Nela Tran je velká bojovnice, i přes nezdary to nevzdala a statečně bojovala,“ dodává Bc. Dagmar Hudečková, učitelka odborného výcviku.

„Konkurence byla veliká, a přestože jsme se v soutěži neumístili, dovezli jsme si spousty nových rad a zkušeností, nejen pro další kola soutěží, ale i pro osobní život,“ hodnotí soutěž Petr Kubiš.

Mgr. Michaela Bednaříková

Bc. Dagmar Hudečková