A zase po roce … ne Vánoce, ale tradičně pořádaný barmanský kurz na Přímce

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2022-2023

I v právě končícím školním roce se žáci SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. dočkali barmanského kurzu. Uskutečnil se 26. – 28. 6. 2023 pod vedením vedoucího učitele odborného výcviku Bc. Martina Bendy a učitelky odborných předmětů Ing. Klára Němcové.

„S žáky jsme se setkávali  v naší moderně vybavené odborné učebně stolničení. Na simulované barové desce se účastníci zdokonalovali v práci za barovým pultem. Kromě nezbytné trochy teorie byl kurz zaměřený především na praktické dovednosti žáků. První den míchali zajímavé drinky z vody – to pro nácvik techniky. Druhý den byl už ve znamení „pravých“ míšených nápojů, které žáci sami připravovali, ochutnávali, hodnotili. Poslední den kurzu se nesl ve znamení opakování techniky pří přípravě osvědčených receptur. Pomyslnou třešinkou pak byl úkol vymyslet vlastní recepturu a následně nápoj připravit z přidělených sirupů a dostupných dalších surovin. Při závěrečném zhodnocení kurzu se všech 13 účastníků shodlo, že poslední část byla ta nejzajímavější. Žáci tak měli celý připravovaný nápoj nejen ve svých rukách, ale především ve své hlavě,“ zhodnotila Ing. Klára Němcová.

Zajímavostí letošního roku byla skladba žáků, kteří o barmanský kurz projevili zájem. Kromě „tradičních“ účastníků z řad žáků oborů Kuchař-číšník a Hotelnictví kurz absolvovaly 2 žákyně studující obor Kosmetička a 1 žákyně z oboru Truhlář. Ano, čtete dobře, opravdu žákyně oboru Truhlář. Zástupkyně ženského pohlaví v naší škole najdete nejen v oboru s vůní dřeva, ale i v oboru Automechanik!

Přijďte ocenit um našich barmanů! V novém školním roce proběhne řada prezentačních akcí školy, termíny najdete na www.sousoszn.cz. Těšíme se na viděnou na znojemské Přímce!

Mgr. Ludmila Karpíšková