KDO JE PŘIPRAVEN, NENÍ ZASKOČEN

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2022-2023

První pomoc podaná včas a správně bezesporu zachrání nejeden lidský život a stabilizuje zdravotní stav dotyčného do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Může se ale stát, že v tak stresové situaci najednou nevíte, co máte dělat a ztratíte hlavu. Přesně toto bylo úkolem soutěže, která se již tradičně konala v prostorách znojemské Přímky a cílem bylo prověřit znalosti a praktické dovednosti žáků v poskytování první pomoci. V reálných situacích si své síly mohli, v pátek 16. června, prověřit žáci prvních ročníků oboru Kadeřník a Kosmetička a žákyně třetího ročníku oboru Sociální činnost. Tedy ti, kteří se tento školní rok v předmětu zdravověda věnovali výuce první pomoci.

Soutěžilo se ve dvojicích a pořadí soutěžících bylo náhodné. Všichni absolvovali celkem 7 stanovišť, na kterých řešili modelové situace. Setkali se tak s dívkou, co trhala ovoce v sadu a spadla ze žebříku; s cyklistkou, která při jízdě na mokré vozovce přeletěla přes řídítka; s opilou kamarádkou v parku; s dusícím se dítětem; s mužem, kterého při fotbalovém zápase postihl kolaps; se ženou, která měla tepenné krvácení na paži a se seniorem s podezřením na akutní infarkt myokardu. Jedno stanoviště bylo také věnována teoretickým informacím z oblasti zdravovědy. Při praktických dovednostech mohli žáci využívat standartní zdravotnický materiál i improvizované prostředky.

Všichni soutěžící se svého úkolu zhostili s patřičným respektem, ale s nadšením. U některých z nich byla vidět i značná nervozita a stres.

Je třeba pochválit všechny soutěžící, figuranty i vyučující – hodnotitele, neboť herecké výkony figurantů a nadšení soutěžících přidaly soutěži skvělou atmosféru. Za nejlepší „záchranáře“ byly vyhodnoceny tyto žákyně: na 3. místě se umístily žákyně oboru SČ Julie Blechová a Anna Procházková, na 2. místě žákyně oboru SČ Andrea Příhodová a Denisa Konvalinová a 1. místo patřilo žákyním oboru Kadeřník Lucie Hýblerová a Denisa Helánová.

„Soutěž v první pomoci se bezesporu vydařila. Všem zúčastněným jsme určitě připomněli, jak důležité je umět včas a kvalitně poskytnout první pomoc. Je nutné si uvědomit, že život máme každý jen jeden a je škoda, pokud skončí jen proto, že na místě neštěstí nebyla poskytnuta první pomoc včas, kvalitně nebo nebyla poskytnuta vůbec“, zhodnotila závěrem Mgr. Marcela Sabová, organizátorka letošní soutěže.