Žáci z Přímky na Two Coffee Champs 2023

Markéta Řeřuchová Aktuality, Školní rok 2022-2023

Co si představíte pod pojmem výběrová filtrovaná káva?  Jak tato káva voní, jak chutná, jaké má vlastnosti? Odpovědi nejen na tyto otázky dostali žáci oboru Kuchař-číšník ze SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o.  na festivalu výběrové kávy Two Coffee Champs 2023, který se konal  19. 5. 2023 v Bratislavě.

„Festival byl ve znamení setkání odborníků a milovníků výběrové kávy a zaměřený na ochutnávky kávy v různých přípravách z různých oblastí světa, skloňovala se například místní jména Costarika, Salvádor, Keňa, Ethiopie, Sumatra atd. Každá káva byla svým způsobem originál. Jedna chutnala a voněla po třešních, druhá po čokoládě, třetí po limetce nebo zeleném jablku a to bylo to, což mě i  naše žáky nejvíce překvapilo. Festival byl zaměřený na přednášky, cuppingy a workshopy, jeden byl zaměřený na senzoriku. Byla jsem sama překvapená, jak se mění chuť potraviny, když ji nevidíme. Společně jsme zkoušeli blind tasting 25 vzorků, které jsme srovnávali s vzorky čichovými. Mezi další zajímavost tohoto festivalu patřila přednáška Sebastiana Ramireze a Terky Prejdové z Chicas Industry. Sebastian je kolumbijský farmář, coffee designer a odborník na dané téma, který se zaměřuje na infuzované kávy,“ sdělila Mgr. Michaela Bednaříková, učitelka odborných předmětů obor Kuchař-číšník.

Markéta Vlčková, žákyně KČ1.A, svoji pedagožku doplňuje: „Musím přiznat, že jsem od této exkurze neměla velká očekávání, protože nejsem zrovna milovníkem kávy, ovšem opak byl pravdou. Byla jsem překvapena, jaké chutě se mohou v kávě skrývat, a to bylo to, co mě bavilo.“

S hodnocením se přidává i spolužačka Nikola Nováková: „Příležitost zúčastnit se festivalu a ochutnat a posoudit jednotlivé druhy káv mě nadchla. Jelikož se téměř vždy jednalo o filtrovanou kávu, mé chuťové buňky ji vyhodnotily jako kyselou  a chuťově výraznou. Zkušenosti jsem získala nové, ale má volba při objednávce v kavárně zůstane při starém – mám ráda jemnější kávy s mlékem, jako například cappuccino.“

„Jsem velmi ráda, že se exkurze žákům líbila. Věřím, že všechny informace, které se o kávě dozvěděli, zúročí nejen u závěrečných zkoušek, ale i ve své další profesní dráze“, shrnula návštěvu bratislavského kávového festivalu Mgr. Markéta Kselíková, vedoucí oboru Kuchař–číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o.   

Mgr. Michaela Bednaříková a Mgr. Ludmila Karpíšková