Z Přímky k food trucku

admin01 Aktuality, Školní rok 2022-2023

Z Přímky k food trucku

(rozhovor s úspěšným absolventem)

Milan Wolf

● pochází z Hrušovan nad Jevišovkou, kde má i svůj food truck

● obor Kuchař-číšník absolvoval na Přímce

● již během studia vymýšlel receptury a prokazoval své kulinářské umění

● sólo hráč a perfekcionista

● neústupný ve svých názorech

● skvělý kuchař a podnikatel

● upřímný a spolehlivý člověk

● první myšlenka na podnikání ve food trucku přišla rok po vyučení

● na Vánoce 2019 si splnil sen a otevřel food truck s názvem Mikis

● jeho prvními pokrmy byly hot dogy a byly vážně skvělé, potvrzuje Mgr. Kuchařová😉

● ve svém food trucku servíruje jídlo na ručně vyrobených malých paletkách

● každý měsíc mění nabídku pokrmů od burgrů a salátů přes krémové polévky

● vyjíždí na food truck festivaly i vinařské stezky

     Sešli jsme se ve 4. patře moderně zrekonstruované budovy SOU a SOŠ Přímětická, přímo ve školním baru. Kolem voněla káva, z vitrín se na nás umívaly načančané moučníky vlastní výroby a zdáli k nám doléhal čilý pracovní ruch studijního dne.

     Rozhovor se nesl v příjemné přátelské atmosféře. Jak jinak. Není nad to, když se za Vámi vracejí úspěšní absolventi, vědomi si kvalit pedagogů a vysoké úrovně vzdělání, jež jim škola poskytla.

Milane, proč sis ke svému studiu vybral právě Přímku?

Protože je to soukromá škola. Doufal jsem, že právě soukromá škola bude mít oproti státní mnoho výhod, a to se potvrdilo. Přímka se jeví jako prestižnější než ostatní školy, poskytuje kvalitní zázemí, vyučuje gastronomii podle současných trendů, studenti mají možnost stáží v nejlepších hotelích. Mně vedení školy umožnilo vykonávat praxi v prvotřídní restauraci v Hrušovanech, z čehož čerpám dodnes.

A proč právě obor Kuchař-číšník?

Původně jsem na kuchaře vůbec nechtěl, přál jsem si být policajt, tohle mi zbylo, protože jsem byl líný a nechtěl jsem se učit. Nesnil jsem stát se kuchařem, ale vy dvě jste mě ovlivnily natolik, že bych neměnil. Díky vám mě ten obor začal neskutečně bavit.

Nástavbové studium Tě nelákalo?

Nelákalo, už jsem to zmiňoval, jsem líný se učit. Mám dvě ruce, ve svém oboru se vyznám a za tituly se neženu. V budoucnu bych rád předával své zkušenosti jiným, jak jste mě to naučily vy, necháme se překvapit, co život vymyslí…

Jaká byla Tvoje vize v 15 letech, když jsi k nám do školy nastoupil?

Víte, že ani nevím? Upřímně říkám, že jsem netušil. Ke kuchařině mě definitivně přitáhl až                        3. ročník studia, kdy jsem se účastnil gastrovečerů a začal pořádně vařit. Díval jsem se pod ruce těm nejlepším a dostal školu života. Do té doby jsem byl machýrek, myslel jsem si, že všechno znám, všechno vím, vždyť si to pamatujete, ale pak jsem si začal druhých vážit a zjistil jsem, že se musím ještě hodně učit.

Milane, jaké máš plány do budoucna?

Chtěl bych všechny food trucky na Moravě spojit do jedné firmy a uvést je pod novou značkou. Zdá se mi to nereálné, protože všichni lidé v tomto oboru jsou výrazné osobnosti a chtějí zachovat jedinečné kouzlo svých podniků. Zatím je to sen, uvidíme…

Jaký je ve food trucku sortiment?

Připravujeme jakýkoliv street food, teď jedeme smažené kuře, to lidi milují. Velice populární jsou domácí krémové polévky, pro ty k nám chodí maminky s dětmi, a samozřejmě burgry. Začínal jsem na hot dogách, ty jsem brzy opustil, protože to byl polotovar.

V Tvém podání byly i hod dogy vynikající, vypadaly i chutnaly perfektně.

Ano, ale v té době, dnes už bych jimi nikoho neoslnil.

Kde bereš inspiraci?

Sleduji poptávku, lidé chtějí kvalitní jídlo. Sám se chci také neustále zdokonalovat. Když si vzpomenu na to, s čím jsem začínal a co vařím teď, nedá se to srovnat. Posun je výrazný.

Domníváš se, že bys mohl nějak podpořit gastronomické obory naší školy?

Myslím si, že na Přímce jsou obory Hotelový management i Kuchař-číšník propracovány na sto procent. Určitě bych doporučil pokračovat v setkávání s odborníky z praxe, nadále mluvit se studenty otevřeně, třeba o krušných začátcích podnikání. Já jsem si třeba musel půjčit a pracovat sedm dní v týdnu, abych vydělal na naši dodávku. Vaši studenti mají štěstí, že se mohou učit právě tady.

Otázky pokládaly a mnoho štěstí popřály

Ing. Renata Balíková

Mgr. Věra Kuchařová