Barmani a baristé z Přímky v celostátní soutěži Žatecký CUP 2022

admin01 Aktuality, Školní rok 2021-2022

Junior mistr kávy, 5. místo pro Zdeňka Pojera z 2. ročníku oboru Hotelnictví a turismus.

Junior cocktail competition, 14. místo pro Iva Černíka z 3. ročníku oboru Kuchař – číšník.

Ve středu 11. května 2022 proběhl pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera po nucené přestávce další ročník barmanské soutěže Žatecký CUP 2022. Do Žatce se sjelo více než 40 soutěžících z 18 hotelových škol a institucí, kteří v příjemném prostředí Chrámu chmele a piva bojovali o vítězství ve 3 kategoriích – Junior Beer competition, Junior coctail competition a Junior mistr kávy. A žáci oborů Kuchař-číšník a Hotelnictví a turismus SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. samozřejmě nechyběli.

„V disciplíně Junior mistr kávy soutěžil Zdeněk Pojer z 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Prvním úkolem bylo v časovém limitu 10 minut správně nastavit kávový mlýnek na výrobu espressa. Soutěžící dostal určité množství kávy, a pokud nestihl v časovém limitu kávový mlýnek nastavit, nebyl bodově ohodnocen. Už v této části si někteří vylámali zuby, Zdeněk ji ale zvládl bravurně. Pak již navazovala část druhá, příprava tří kávových nápojů, a to 2x espressa, 2x cappuccina a 2x libovolného nápoje, který se skládal z vídeňské kávy. Opět časový limit 10 minut. I  když byla tato soutěž pro Zdeňka premiérou, vybojoval si krásné 5. místo! Radost vyjádřil dlouhým úsměvem a sdělil, že příští rok se této soutěže opět velice rád zúčastní, a slíbil dokonce výsledek lepší. Však na sobě pracuje. Potkat ho můžete o víkendech ve znojemské kavárně Balance, kde se profesionálně posouvá dál. Zdeněk má tuto práci nejen v krvi, jak se lidově říká, ale hlavně v srdci. A mě velice těší, když říká, že ke kávě si přičichl v mém předmětu baristika,“ prozradila Mgr. Věra Kuchařová, učitelka odborných předmětů SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o.

„V disciplíně Junior cocktail competition měli mladí barmani za úkol připravit v šestiminutovém limitu Fancy cocktail o maximálně sedmi alkoholických složkách za povinného použití piva z portfolia Žateckého pivovaru. Naši školu reprezentoval Ivo Černík z 3. ročníku oboru Kuchař–číšník. Cocktail jsme nazvali Rudá baronka, podle názvu piva, které jsme použili. Fancy cocktail se skládal ještě ze sirupu značky Monin červený grep, vodky Amundsen a nektaru černý rybíz od značky Granini. Závěr drinku byl zvolený z kůry červeného grepu a lístků čerstvého chmele, který zdobil okraj skla. Ivo měl na namíchání tří cocktailů 5 minut. Konkurence v této disciplíně byla veliká, Ivovo 14. místo bylo krásným překvapením. A co bylo nejdůležitější? Při přípravě cocktailu neustále rozdával svůj lišácký úsměv, kterým si získal především srdce něžného pohlaví. A že jich nebylo málo! Podtrženo sečteno, Ivo se v té naší gastro profesi určitě neztratí. Charismatických, zábavných, šikovných barmanů, kteří navíc plynule ovládají italský jazyk, je jako šafránu,“ doplnil Bc. Martin Benda, vedoucí učitel odborného výcviku.

Mgr. Ludmila Karpíšková