Vůně jara a kulinářského umění. Přímka zářila ve Žďáru.

Markéta ŘeřuchováAktuality, Školní rok 2024-2025

Počátkem dubna se ve Žďáru nad Sázavou uskutečnil 2. ročník soutěže kulinářských dovedností s názvem Kreativní dopoledne na obchodce. V tomto klání se představili studenti středních odborných škol zaměřených na gastronomii. Dvojice soutěžících měly za úkol připravit dva pokrmy – studený předkrm, inspirovaný chutí a vůní jara, a hlavní chod, jehož povinnou ingrediencí byl králičí hřbet.

Znojemskou Přímku reprezentovali Lukáš Kročil a Andriana Kozyk. Andriana, studentka oboru Hotelový management, se ujala studeného předkrmu a připravila originální lívanečky
s cibulovou marmeládou, pěnou z kozího sýra a ovocem. Kombinace jemných, nadýchaných lívanečků, sladkokyselé cibulové marmelády, krémové kozí pěny a svěžího ovoce vytvořila harmonický a neotřelý zážitek. Kreativní přístup a preciznost při přípravě lívanečků zajistily Andrianě vynikající druhé místo.

Při přípravě hlavního chodu exceloval Lukáš Kročil, student oboru Kuchař-číšník. Jeho jarní králičí hřbet s hráškovo-mátovým pyré, glazovanou šalotkou a bylinkovým demi-glace zaujal porotu natolik, že si odnesl prestižní první místo. Pokrm vynikl dokonalou kombinací křehkého masa a svěžího pyré, sladká glazovaná šalotka skvěle doplňovala intenzivní bylinkový demi-glace, který dodal pokrmu plnost chuti.

Pro mladé kuchaře se akce stala výjimečnou příležitostí představit své gastronomické umění, inspirovat se, získat cenné zkušenosti, porovnat své dovednosti s ostatními soutěžícími i navázat nové kontakty.

Mgr. Věra Kuchařová