Obsah

Školní stravování

 

Hotelovka v akci

 

Uvařte si s námi

# A Á B C Č D Ď E É Ě F G H CH I Í J K L M N Ň O Ó P Q R Ř S Š T Ť U Ú Ů V W X Y Ý Z Ž
#

Houbové krupeto

Uvaříme kroupy. Zvlášť uvaříme sušené houby. Vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme.

#

Hovězí vývar s těstovinou

Do vývaru vložíme hovězí kosti, vaříme. Po scezení přidáme kořenovou zeleninu, a zvlášť uvařenou zavářku – těstovinu.

#

Křenová omáčka s hovězím masem a knedlíkem

Na křenovou omáčku připravíme světlou jíšku, tu zalejeme vývarem z masa, mlékem, rozšleháme a půl hodiny povaříme. Přidáme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou a omáčku přecedíme. Nakonec do omáčky dáme jemně nastrouhaný křen a máslo.

Do omáčky vložíme vařené hovězí maso, jako přílohu podáváme houskový knedlík.

#

Kuřecí medailonky s cizrnou a opečeným toustem

Omyté kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmahneme na pánvi. Cizrnu uvaříme do měkka, přidáme kurkumu nebo kari koření, sůl pepř, zahustíme světlou jíškou. Toust opečeme a potřeme bylinkovým máslem.

#

Kuřecí stehno pečené v zelí

Kuřecí stehno osolíme, opepříme, vložíme do zelí. Zelí před tím dáme na cibulový základ, přidáme slaninu a kuře do něj vložíme. Pečeme.

#

Pstruh na másle s bramborem

Omytého pstruha, osolíme, obalíme v hladké mouce s kořením na ryby. Dáme na plech péct. Na rybu nezapomeneme položit plátek másla.

#

Rajčatová polévka s těstovinou

Světlou cibulkovou jíšku zalijeme vodou, prošleháme, přidáme rajčatový protlak, sůl, cukr, ocet, bobkový list, vaříme. Do provařené polévky dáme připravenou zavářku. Zjemníme máslem.

#

Sekaná pečeně s bramborem

Omyté hovězí a vepřové maso umeleme s cibulí a máčenou žemlí v mléce, přidáme česnek, sůl, vejce, majoránku, hrubou mouku a strouhanku. Z těsta utvoříme šišky, které upečeme. Vypečenou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, provaříme a přecedíme. Nakonec přidáme máslo.

#

Treska s kurkumovou omáčkou a polentou

Tresku omyjeme, osolíme, opepříme. Dáme péct s kouskem másla do trouby. Oloupanou šalotku a česnek nasekáme, mrkev a pórek očistíme, nakrájíme na tenké nudličky, rajčátka rozkrojíme na poloviny, dáme na pánev. Cibulku a česnek necháme zesklovatět, přilijeme bílé víno, vývar, necháme zredukovat asi na polovinu, vmícháme hořčici, med a kurkumu, přivedeme k varu a přidáme pórek, mrkev a rajčátka. Omáčku provaříme asi deset minut a zjemníme smetanou.

Polentu vaříme jako kaši. Do horké vody za stálého míchání vsypeme polentu. Dochucujeme solí. Vytvarujeme pyramidky a zapékáme v troubě.

#

Vepřový plátek na mrkvi

Vepřové maso, nejlépe pečeni osolíme, opepříme a vcelku dusíme. Mezitím na cibulovém základě podusíme na kostičky nakrájenou mrkev a přidáme k masu. Dusíme společně. Po změknutí maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme do zlatohněda a zalijeme vodou. Provaříme a dochutíme. Maso nakrájíme na plátky.

#

Vepřový řízek s bramborem

Vepřový řízek s bramborem

#

Zapečené těstoviny s brokolicí

Uvaříme těstoviny. Propláchneme. Brokolici uvaříme do poloměkka, scedíme, nakrájíme na menší kousky. Smícháme, osolíme, opepříme. Dáme na plech a zalejeme rozmíchaným vejcem s mlékem. Zapečeme.

#

Zeleninové rizoto z bulguru

Bulgur uvaříme v osolené vodě. Zeleninu(mrkev, cuketa, lilek, hrášek, paprika) podusíme a smícháme dohromady s bulgurem. Dochutíme solí, pepřem. K podávání přidáváme nastrouhaný tvrdý sýr.