Obsah

Mladý kuchař ze Znojma je opět ve finále soutěže Svačina roku

Typ: ostatní
Lukáš Záruba ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. je i letos jedním z finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare!

Lukáš Záruba ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. je i letos jedním z finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare!

„Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku. Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare. Ze 160 studentů, loni jich bylo o 20 méně, postoupilo pouze 15. Úkolem finalistů bude nyní připravit živě před porotou 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. Držím Lukášovi pěsti. Den D bude ve středu 4. prosince 2019. Přála bych mu, aby letos vyhrál, k té nejvyšší příčce má jen malý krůček,“ prozradila Jarmila Dřevojanová, učitelka odborných předmětů oboru Kuchař-číšník.

Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová. Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti“, autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.

„Letos byla konkurence větší a Lukáš se do finále opět probojoval. Je to veliký úspěch, cennější o to, že je obhájený. V první řadě Lukášův, samozřejmě pedagožky, jež ho vede, oboru, který studuje, naší školy. Umístění žáků na stupních vítězů jsou největším oceněním naší práce,“ doplnil ředitel školy Mgr. Libor Hanzal.

Lukáš se o recept podělil s otázkou: „Zvládnete připravit Plněnou pizza kapsičku Rio Mare s grilovaným filetem z makrely a dipem za 20 minut jako já při soutěži? Zde přikládám recept.“

Recept (4 porce): 1 konzerva Rio Mare Grilované filety z makrely v extra panenském olivovém oleji, lžíce Rio Mare Paté tuňákový krém, 200 g pizza těsta, 2 lžíce loupaných rajčat Mutti, lžicí sýru Grana Padano, 2 lžíce riccoty, 1 vejce, 2 lžíce bio bezlepkové kukuřičné strouhanky, ½ hrnku řepkového oleje na smažení, a na dochucení sůl, pesto Arisi, vinný ocet a pažitku. Dip: 2 lžíce zakysané smetany, malá šalotka, bazalka, lžíci citrónové šťávy LiMMi, sůl a pepř.

Postup: Rio Mare grilované filety z makrely si nakrájíme na menší kousky, přidáme Rio Mare Paté tuňákový krém, riccotu, loupaná rajčata Mutti a dochutíme. Dále si z těsta na pizzu vykrojíme kolečka, které naplníme směsí. Naplněná kolečka přehneme, potřeme vejcem, obalíme v kukuřičné strouhance a do zlatova smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s dipem ze zakysané smetany, šalotky, bazalky, citrónové šťávy LiMMi, soli a pepře.

 

I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti“. Zvítězí ten, kdo dostane nejvíc lajků.  Můžete tak, vážení čtenáři, Lukáše podpořit.

 

Mgr. Ludmila Karpíšková


Vytvořeno: 2. 12. 2019
Poslední aktualizace: 2. 12. 2019 18:37
Autor: Správce Webu