Obsah

Barmanem za týden

Typ: ostatní
Studenti gastronomických oborů Kuchař – číšník a Hotelnictví a turismus ze znojemské Přímky měli možnost získat certifikát o absolvování kurzu pro barmany. Ten probíhal celý týden počátkem března. Bonusem na závěr pak byl jednodenní pobyt v NcM Vzdělávacím středisku PhDr. Zdeňky Endlicherové v Brně.

Studenti gastronomických oborů Kuchař – číšník a Hotelnictví a turismus ze znojemské Přímky měli možnost získat certifikát o absolvování kurzu pro barmany. Ten probíhal celý týden počátkem března. Bonusem na závěr pak byl jednodenní pobyt v NcM Vzdělávacím středisku  PhDr. Zdeňky Endlicherové v Brně.

 „První den byl především o teorii, té jsme věnovali více než tři hodiny. Ke konci jsme si sami namíchali náš první nealkoholický drink.

Také druhý den následovala teorie, ne už však tak dlouho.  Procvičovali jsme přípravu míšených nápojů – jak v shakeru, tak v tumbleru (míchací sklenice).

Třetí den jsme míchali drinky a opakovali teorii, to abychom čtvrtý den uspěli při zkouškách.

Čtvrtý den nás čekaly zkoušky. Nejprve jsme vyplňovali písemný test a následně jsme míchali jeden nápoj v tumbleru a druhý nápoj v shakeru. Tento nápoj jsme si pak mohli vypít.

Poslední den kurzu jsme jeli do tréninkového centra paní Endlicherové v Brně.

Zde pro nás měli nachystané dva bary, na kterých jsme připravovali drinky. Každý účastník kurzu měl zhotovit míšený nápoj dle vlastní receptury. Čistě nealkoholický. Naším úkolem bylo sestavit recepturu, vymyslet „správný“ název, nápoj připravit a nechat jej ohodnotit komisí. Podobně jako na barmanských soutěžích.

Mezi názvy námi připravených nápojů se objevil třeba Borůvkový sen, Borůvkové pokušení, Vodník či Bali. Při jejich přípravě jsme měli možnost využít všech speciálních sirupů určených pro barmany, které jsou na trhu k dispozici. Například dýňový, fialkový, růžový, levandulový, okurkový nebo chilli, ale také mnohem běžnější sirupy jako jsou mandlový, karamelový, banánový či jahodový.

Tréninkové centrum paní Endlicherové je příjemně zařízené, útulné a působí velmi domácky,“ hodnotí průběh barmanského kurzu jeho absolventi.

 

 

 

Pro inspiraci můžete vyzkoušet některý z těchto koktejlů:

 

Ovocný vánek

1 – 2 cl sirupu (dle chuti), základ je grenadina

2cl citronové šťávy

Dotáhnout sodovou vodou. Na ozdobu můžeme vložit čerstvé ovoce – dle sezóny nebo chuti. Nápoj připravujeme ve sklenici, ve které nápoj podáváme.

 

Frappé

1 – 2 lžičky instantní kávy

2 lžičky moučkového cukru

2 cl smetany (min. 7,5% tuku)

4 cl vody

Nápoj naléváme do sklenice s ledem, na kterém mícháme. Na ozdobu můžeme dekorovat strouhanou čokoládou. Místo moučkového cukru můžeme použít sirup s různými příchutěmi, který nápoj zároveň osladí. Nápoj připravujeme v shakeru – jedná se o suroviny, které se špatně promíchávají.

 

Mgr. Kateřina Kotoučová


Vytvořeno: 13. 3. 2018
Poslední aktualizace: 13. 3. 2018 14:40
Autor: Správce Webu